Участвайте и вие!

Видео риболов

Монтажи, поводи и др.

Купува/Продава

"Доспат" ври от пъстървиFacebook  Сподели


Пъстървата е една от най-елитните сладководни риби по нашите водоеми. Освен че риболовът й е доста емоционален, месото е с доказани високи кулинарни стойности.
Страхотни дъгови пъстърви се ловят на един от най-живописните планински язовири "Доспат". Водоемът от дълги години се слави с популацията си от пъстървови риби. С въдица могат да се уловят екземпляри, достигащи до трофейни размери.
От 1 октомври та чак до края на януари у нас важи забрана за риболов на разпространената основно в планинските реки и езера балканска пъстърва. Причина за това е размножителният период. Ограничен е и уловът на сивен. Това обаче не важи за дъговата пъстърва, позната още като американска. За нея забрана няма, тъй като този вид риба се размножава само по изкуствен път. В естествени условия по нашите ширини не може да даде поколение. Според закона всички пъстървови риби може да се ловят единствено в почивни дни - официални празници, събота и неделя. Имаме право да задържим до 2 кг улов, или до 6 риби по време на еднодневен излет. Минималният допустим размер е 22 сантиметра. Всички риби, които са по-малки, трябва да бъдат връщани обратно във водата.
В "Доспат" пъстървите намират отлични условия за живот поради богатата на кислород вода. Големите дълбочини поддържат необходимата температура. През лятото водата остава хладна, докато зимата изстива бавно и язовирът замръзва рядко, само в много големи и продължителни студове. Язовирът е един от най-големите у нас със своите 19 км дължина и 3 км ширина. Разположен е на 1200 метра надморска височина, а площта му е 18,3 кв. км.