Участвайте и вие!

Видео риболов

Монтажи, поводи и др.

Купува/Продава

Близо 1 тон риба и 24 км мрежи са иззети при проверки през септемвриБлизо 1 тон риба и 24 км мрежи са иззети при проверки през септември
Facebook  Сподели


Над 1500 проверки на територията на страната са извършили инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) за периода от 1 до 30 септември 2017 г., съобщиха от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
От земеделското ведомство уточняват, че при проверките е иззета 920 кг риба, от която 230 кг е била дарена. Конфискувани са били мрежи с обща дължина от близо 24 000 метра. За нарушенията са били съставени 83 акта.

От МЗХГ допълват, че обект на проверките са били акваторията и бреговата част на Черно море и река Дунав, вътрешните водоеми на страната, търговската мрежа и транспортните артерии.

В продължение на започналите през август масирани проверки са били осъществени няколко мащабни акции в два от водоемите на Бургаска територия, обект на най-много бракониерски набези - язовир 'Мандра' и езерото 'Вая'. В акциите участие са взели и доброволни сътрудници на ИАРА, уточниха от министерството.

Общата дължина на извадените мрежи само от тези два водоема надвишава 17 км, а уловената с тях риба - над половин тон, се казва още в съобщението.

От земеделското ведомство добавят, че при съвместна проверка на български и румънски инспектори на 14 септември 2017 г. са били проверени 15 души, извършващи любителски риболов и 31 риболовни кораба, от които 7 румънски и 24 български. В резултат от водите на река Дунав са били извадени общо 400 метра немаркирани мрежи.

От ИАРА припомнят, че вследствие на своевременни действия на агенцията са били спасени над 2000 екземпляра от рибния ресурс в река Дунав, в това число от маломерна пъстърва, с която реката е била зарибявана по-рано тази и миналата година.