Участвайте и вие!

Видео риболов

Монтажи, поводи и др.

Купува/Продава

Скобара пощуря по р.МарицаСкобара пощуря по р.Марица
Facebook  Сподели


Цяло лято пловдивчани ловят мряна по река Марица. Даже ветерани риболовци не си спомнят толкова богат улов от пъргавата риба поне през последните десетина години. Има обособени места с някои характерни бързеи с каменисто дъно, където маришките мрени се задържат за дълги периоди. Става много силен риболов дори и в рамките на града. При това с еднакъв успех се лови както на фидер, така и на плувка.
Все пак последните вести от Марица са в друга посока. Изби алай, както пловдивчани наричат скобара. А тръгне ли той, другите мирни риби остават някак на заден план. Скобарът е една от най-борбените речни риби и затова е любим обект на повечето въдичари. Може да достигне тегло до 2-3 килограма.
Тези дни като култова дестинация се очертава бентът при село Маноле, където са се събрали големи пасажи от риба. Лови се приоритетно на бял червей, понеже тази стръв е универсална и примамва всякакви риби. Но за алая си трябва друго. Трохата от специализиран рибарски хляб си остава номер едно, или поне докато времето все още е топло. Чак когато температурите паднат драстично, скобарът започва да се интересува повече от мръвката.Пловдивчанинът Николай Радев (на снимката) е голям почитател на речния риболов и много често наобикаля вировете на Марица с въдица в ръка. Доскоро се забавляваше с мрени, но вече се преориентира към алай. Пред "България Днес" признава, че лови почти изцяло на плувка. Използва въдица тип болонезе или директен телескоп според конкретните обстоятелства и състоянието на реката. Тези прекрасни скобари е хванал само преди два дни и твърди, че времето на атрактивната риба вече е дошло. Отсега, та чак до трайното зимно застудяване речните скитници ще са основна цел и тема на коментари в рибарските среди в Града под тепетата.
Има и още нещо по отношение риболова на хищници по река Марица. Спинингисти се хвалят с уловени распери от различни участъци. Щуката все още не е дала признаци на активизиране, но любителите на спининга има по какво да се захласват.