Участвайте и вие!

Видео риболов

Монтажи, поводи и др.

Купува/Продава

Роми пируват, ловят риба с харпуни в пресъхналата ВъчаРоми пируват, ловят риба с харпуни в пресъхналата Въча
Facebook  Сподели


Роми от Кричим се оказаха големите печеливши от искане на кмета на общината Атанас Калчев към НЕК за временно намаляване на притока на вода от трите ВЕЦ-а към реката с цел прочистване на речното корито от дървета и храсти.

От мярката се възползваха ромите, които масово ловят рибата в полупресъхналата река Въча в Кричим, съобщава "Монитор".

Според изданието рибата е избивана по най-вандалския начин, без значение дали е малка или голяма, а повечето от "риболовците" били местни хлапета. Някои от ромите пускали хлорна вар във водата, други удряли с чукове по речните камъни, за да успеят да убият повече балканска пъстърва, а трети направо използвали самоделни харпуни.


За сериозния бракониерски риболов стана ясно от публикувани снимки във Facebook групата "НЕ на бракониерството в България", откъдето се появиха и обвинения към кмета на града за случващото се.

"Направил съм искане за изменение на графика на ВЕЦ-овете с цел да се прочисти хубаво речното корито. Разстилат се наносите, коренищата и храстите се подкопават, за да бъде прекъсната коронната им система. Иначе в реката ще стане джунгла. А като е намален водният поток, ромите влизат в реката и започват да ловят рибата", обясни кметът на Кричим Атанас Калчев.

Още този понеделник той излезе с официално обръщение към съгражданите си, в което обяснява подробно мотивите си да поиска намаляване на притока на вода от трите ВЕЦ-а към река Въча.


"Възмущават се граждани, но никой не желае по никакъв начин да стане свидетел и да се разпише на актовете, защото има установени роми, които са удряли с чукове по камъните и са пускали хлорна вар в участъците, където е останала малко повече вода. Знаят ги кои са, но не могат да ги глобят, защото никой не иска да стане свидетел", заяви още кметът пред изданието.

Той уточни че до 21 септември, когато трябва да приключи почистването, доброволци и горски служители ще дежурят край река Въча в рамките на града, за да не допускат повече балканската пъстърва да бъде избивана.

"Знаете, че при нас, отгоре има 3 язовира и ако се наложи залпово изпускане на вода, вътре в града коритото на реката трябва да е идеално чисто, за да поеме натоварването", допълни още Калчев и уточни, че той също е член на местното рибарско сдружение и подпомага борбата му срещу бракониерството.