Участвайте и вие!

Видео риболов

Монтажи, поводи и др.

Купува/Продава

За лаврак бягайте към Турция!За лаврак бягайте към Турция!
Facebook  Сподели


Лавракът е истински хит това лято по крайбрежието на Егейско море в Турция.Това разкриха ентусиасти, които всяка седмица пътуват до южната ни съседка, за да дърпат едрите рибоци.
Макар че туристическият поток към турските курорти драстично намаля в последно време, сега български рибари масово атакуват морето там. Заради сложната политическа ситуация в страната и липсата на достатъчно туристи цените в хотелите са изключително ниски. Дори в петзвезден лукс човек може да си устрои почивка срещу символична сума. А това, съчетано с един невероятен морски риболов, си е истинско изкушение.
Лятото по турските курорти на Егейско и Средиземно море продължава с пълна сила и през септември. Сезонът тогава дори е за предпочитане пред изпепеляващата жега през юли и август. Още повече че с наближаването на есента и рибните пасажи стават по-гладни, прииждат към брега и се хранят масово.
Лавракът напада изкуствени примамки. В самия град Айвалък главната улица върви непосредствено до морето. От едната страна са къщите, а от другата е водата. Там много често могат да се видят местни рибари, които замятат в търсене на морския хищник. За местните другата най-търсена риба е ципурата. Тя е класика, що се отнася до гръцкото рибно богатство.
Местните ловят риба с мрежи. Останалите риби, които се ловят най-добре в района, са големи сафриди, заргани и скумрии. Българите търсят лаврака с изкуствени примамки от брега. Някои модели воблери работят най-добре.
Другият най-успешен метод е с дънни въдици, с които се замята максимално надалеч. Със сигурност резултатите от лодка навътре в морето са още по-добри.