Участвайте и вие!

Видео риболов

Монтажи, поводи и др.

Купува/Продава

Зарибиха Шабленското и Дуранкулашкото езеро с 300 000 рибкиЗарибиха Шабленското и Дуранкулашкото езеро с 300 000 рибки
Facebook  Сподели


Зарибяване с три вида риба бе извършено в Дуранкулашкото и Шабленското езеро. Бяха пуснати 200 000 личинки толстолоб и бял амур, както и 100 000 малки рибки шаран. На зарибяването присъстваха представители на ИАРА, Басейнова дирекция "Черноморски район" и РИОСВ Варна.
Подобно зарибяване не е правено над 20 години в Дуранкулашкото и над 10 години в Шабленското езеро, подчерта изп. директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов, който присъства на акцията. През това време рибните ресурси силно са намалели, за което има значение и човешкият фактор. За съжаление това влияе на всички останали растителни и животински видове и променя екосистемата.
Той информира, че вече с промени в закона за рибарството и аквакултурите се въвеждат отчисления от таксите за риболов, които ще отиват за зарибяване. Николов подчерта, че в района на двете езера контролът на инспекторите е засилен и в последните години бракониерството е намаляло. Директорът пожела риболовците да бъдат стриктни и да практикуват предимно спортен улов, като връщат обратно рибата, особено по-малките екземпляри.