Участвайте и вие!

Видео риболов

Монтажи, поводи и др.

Купува/Продава

Служителите от агенцията по рибарство на път да получат полицейски правомощияСлужителите от агенцията по рибарство на път да получат полицейски правомощия
Facebook  Сподели


Служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) да могат да арестуват нарушители, да използват физическа сила и да заснемат хора и деяния одобри на първо четене парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. С десет гласа "за" и шест "въздържал се" депутатите подкрепиха промени в Закона за рибарството и аквакултурите с вносител Иван Миховски и други депутати от ГЕРБ.
Народните представители от левицата заявиха, че искат да има борба с бракониерството, но не одобряват даване на полицейски правомощия на служителите в ИАРА. Те от своя страна поискаха права като на горските стражари.

Законопроектът предвижда още глоби между 10 и 15 хил. лв. за бракониерство при улов на риба. Въвежда се забрана за продажба, пренасяне и превозване на уреди за електроулов с изключение на случаите на разрешително за научноизследователски цели.
Промените са в три насоки. Едната е за завишаване на санкциитеq като целта е бракониерите да бъдат подвеждани под наказателна отговорност, а не както досега - в съда да не може да се докаже нарушението. Вносителите дават за пример случаи, при които служители на ИАРА стават свидетели на поставянето на хрилни мрежи, но при залавяне на бракониера мрежите са празни и това автоматично го оневинява в съда.
Другата група промени дава повече правомощия на служителите на агенцията по рибарство.

Трета промяна предвижда 5% от прихода, получаван в риболовните магазини, в които се продават риболовни билети, да отиват за зарибяване. Любителите риболовци да преминават изпит за актуалната нормативна уредба и базовите изисквания за съхранение и опазване на рибните ресурси и околната среда.