Участвайте и вие!

Видео риболов

Монтажи, поводи и др.

Купува/Продава

Как да изберем първата си щека?Как да изберем първата си щека?
Facebook  Сподели


Риболовът с щека е един от най-вълнуващите начини за риболов. Почти непознат в България до преди няколко години, този вид риболов набира все повече и повече почитатели. Риболовът с щека се утвърждава като един от най-ефективните и резултатни начини да хванем повече риба. Асоцииран най-вече като състезателен спорт, като че ли около този вид риболов все още витае някаква тайнственост, а посветените в него се чувстват с едни гърди напред от "по-изостаналите" си колеги. Дали обаче това е така? Дали трябва да се състезаваме, за да ловим с щека? Дали риболова с щека е излишен лукс и дали самото притежание на този уред ни прави по-добри риболовци? Отговорът е – НЕ.
Предполагам, че по-голяма част от вас са виждали тази въдица, наречена щека (pole). Друга част са се спирали залисани до някой риболовец, впечатлени от дължината на телескопа му и "странния" начин на боравене с него, без да знаят наименованието на тази въдица. Няма да споменавам онези, които са пробвали да ловят или имат щека, въпреки че в следващите редове най-вероятно ще открият нещо, което не знаят за нея.
Един от първите въпроси, които бихте си задали е дали ви е необходима щека, дали ще можете да ловите навсякъде, където сте ловили до момента и дали си заслужава да инвестирате в нещо, без да сте убедени в ефекта му. Ето и няколко коментара, които ще ви помогнат да си отговорите на поставените въпроси.

- щеката е предназначена за риболов на плувка (на леко). С щека се лови основно на затворени водоеми, но използването й на бавно и средно течащи канали и реки от ранга на Струма, Марица и Искър дава също така много добри резултати.
- при риболов на затворен водоем имате възможност за изключително прецизно подаване на стръвта, захранване и контрол на линията. Можете да противодействате успешно на течения и ветрове, като в същото време използвате по-малки плувки и фини такъми. Можете да премерите дълбочината и да "разчетете" релефа на дъното с точност до няколко сантиметра. Ловенето на разстояние от брега около 13 метра и възможността да подавате стръвта изключително безшумно допринасят също за успешният ви риболов.
- наличието на ластик, за който се закрепва линията е още едно предимство на щеката, което ви позволява да правите по-елегантно засичане и прави възможно задържането и изваждането на закачена по-голяма риба от очакваната. Имам предвид, че ако сте отишли например на риболов на червеноперка и ловите с линия 0.10 на 0.08, а ви се закачи клен или шаран около 1 килограм, при добре подбран и монтиран ластик, рибата ще посети живарника с вероятност 90%. Вероятността да извадите такава риба например с директен телескоп и същата линия е значително по-малка.
- дълбочината, на която можете да ловите с щеката е от 0.5 до 5-6 метра.
- за щастие щеките стават все по-евтини и този фактор скоро ще бъде преместен от графа недостатъци в графата на предимствата.
щека за риболов На външен вид (разпъната или събрана), щеката наподобява директен телескоп, като за разлика от него, е доста по-дълга. Друга съществена разлика е, че щеката не е телескоп, т.е. тя не се разпъва телескопично, а е съставена от няколко части, наричани колена - обикновено 9 или 10 на брой. Отделните колена се именуват 1-во, 2-ро ... 9-то, като най-тънкото от тях е 1-во. Името щека идва практически от това, че отделните колена влизат едно в друго щековидно. Изключение правят само първите две колена, които се разпъват телескопично. Щеката е изработена от карбон, като стандартната й дължина е 13 метра. Казвам стандартна, защото тази дължина е приета за максимална от Световната федерация по спортен риболов. Иначе на пазара се продават щеки с дължини от 8 до 16 метра.

Видове щеки
Производителите на щеки правят следното основно разделение на щеките:
1. Шаранджийски (carp pole) – това са щеки, специално изработени за улов на едри риби. Те са изключително здрави и дълги не-повече от 13 метра. Те се отличават с не особено прав строй и твърдост. Тежат над 1 килограм, а усилието, което ви е необходимо, за да държите щеката разпъната (down force) e около и над 3-4 килограма. Разпънати, те са малко "увиснали", доста гъвкави и относително дебелостенни. Тези щеки са съставени от 7-9 колена в зависимост от дължината им, а транспортната им дължина е около 1.6 метра. Казаното до тук за този вид щеки може да прозвучи доста разочароващо за някои, но това са основните характеристики на една шаранджиийска щека. Като допълнение мога да кажа, че това са едни от най-разпространените щеки в България. Те са и най-евтините. Средната цена на една такава щека е около 300-400 лева.
2. Състезателни (competition pole) – както подсказва наименованието им, това са щеки, разработени изключително за състезателен риболов. Дълги обикновено 13 метра, те са съставени най-често от 9 колена, като транспортната им дължина е около 1.8 метра. Те са доста леки (около 800 грама) и имат малък down force. Отличават се с перфектен строй, баланс и твърдост. Всички тези качества на този вид щеки, разбира се, оправдават и цената им, която варира в доста широки граници. Като ориентир мога да кажа, че минималната цена на една състезателна щека е около 1,500 лева. 3. Щеки за обща употреба (all around pole) – тези щеки съчетават в себе си по нещо от характеристиките на описаните по-горе два вида. Те, както и шаранджийските щеки са може би най-удачният вариант за всеки начинаещ в този вид риболов. Цените варират от 600 до 1,200 лева.
За да продължим нататък ще дам някои практически съвети как да разберете някои от описаните по-горе характеристики на щеката.
- за да се уверите колко тежи тя, помолете продавача да ви я измери пред вас. Почти във всеки магазин има кантар, с който се мерят червеите например. Така ще сте сигурни, че няма да има разминаване между спецификацията, която сте прочели в интернет например или това, което ви е казал продавача.
- твърдостта на щеката се специфицира като Stiff, X-Stiff … XXX-Stiff. Колкото повече Х-а, толкова по-твърда е щеката. Тази характеристика е в пряка зависимост с нейния строй и баланс.
- down force - за съжаление няма как да го измерите с точност. Тук ще трябва да разчитате изцяло на продавача и на собствените си възприятия. Преди да купите щеката, задължително я разпънете, като най-добре е да сте в седнало положение. Така ще усетите колко е тази характеристика, както и дали има изпънат строй и добър баланс. Възможно е щеката да тежи например 850 грама, но като я разпънете да не можете да я държите с лекота. Това означава, че не е добре балансирана. След това я разклатете внимателно, както бихте разклатили един директен телескоп или мач.
Колкото по-бързо гаснат вибрациите, толкова по-твърда е щеката.
- не очаквайте щеката ви да тежи, колкото директният ви телескоп с дължина 7-8 метра, особено ако за първи път пипате щека или сте си избрали шаранджийска такава.
Като относително скъпо приспособление, щеката трябва да се съхранява добре. Не правете компромиси с това. Купувайки си щека, си купете задължително и тубос за съхранение и пренасяне, ако не ви го предложат като комплект.
По желание може да си купите допълнително още един или повече "top-set"-а например. Така се наричат първите няколко колена на щеката. Това ви дава по-голяма оперативност и свобода при риболова. Закачайки различни линии на отделните top-set-и, имате възможност да смените начина си на риболов бързо без да е необходимо да откачате един и закачате друг такъм. Тук трябва да прецените до 3-то, 4-то или 5-то коляно да ви е допълнителният top-set. Трябва единствено да се съобразите с дълбочините, на които ще ловите най-често. Top-set до 4-то коляно е едно добро универсално решение според мен. Другият ми съвет е, че ако сте решили да стартирате риболова си на щека с по-евтина такава, а след това да си купите по скъпа – не купувайте допълнителни top-set-и. Направете го след това – при покупката на новата щека.

Каква марка щека да си купя?
Това е може би един от най-важните въпроси, на който трябва да си отговорите. Донякъде това е и въпрос на вкус и пристрастност, както при покупката на едни часовник например. Поради тази причина няма да ви препоръчам конкретни марки, а и не мога да им правя реклама. Обърнете задължително внимание обаче на следното. Както всяка друга въдица и щеката може да бъде счупена. В тази връзка е от изключително значение каква поддръжка има избраната от вас марка в България. Какво значение ще има факта, че сте си купили "най-добрата щека на света" и след като счупите например 3-то коляно, ще трябва да изчакате "в бокса" доставката му за 3 или повече месеца.

ВНИМАНИЕ!!! Щеката е много добър електропроводник. Този факт, в допълнение на голямата и дължина, налага нуждата от изключително внимание при риболов в близост до електропроводи и при наличието на гръмотевици.